Забезпечте достовірність даних про види економічної діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010!

Центральне міжрегіональне управління звертає увагу великих платників податків на необхідність приведення у відповідність основного виду економічної діяльності, заявленого при реєстрації, фактичному виду діяльності, що здійснюється великим платником.

КВЕД – класифікатор видів економічної діяльності, який дозволяє спростити розуміння того, чим займається підприємство, а також спрощує систематизацію інформації на державному рівні. Інформація про той чи інший вид діяльності обов’язково вказується у статутних документах а також реєструється в ЄДР (Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань)

Основний принцип класифікації видів економічної діяльності (КВЕД) полягає в об’єднанні підприємств, що виробляють подібні товари чи послуги або використовують подібні процеси для створення товарів чи послуг (тобто сировину, виробничий процес, методи або технології), у групи.

КВЕД визначається та реєструється на початку своєї діяльності. В процесі діяльності підприємства може виникнути необхідність у зміні, додаванні або оновленні КВЕД, пов’язана, наприклад, з розширенням асортименту послуг, перекваліфікації виробництва, розширенні або зміні видів діяльності

КВЕД відображається в ЄДР, тому вносити, змінювати або додавати КВЕД  можуть державні реєстратори або нотаріуси.

Нагадаємо, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до ЄДР, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Органи Державної податкової служби України отримують відомості з ЄДР для виконання покладених повноважень та є третьою особою у процесі інформаційного обміну між державними реєстраторами та суб’єктами господарювання. З ЄДР є підставою для взяття суб’єкта господарювання на податковий облік та внесення змін до реєстраційних даних.

Процес діджиталізації в Україні не минув і цю сферу життєдіяльності, тому змінити КВЕД можна онлайн, при цьому процедура зміни та додавання КВЕД є однаковою.

Слід зазначити, що в Україні використовується Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010» (КВЕД ДК 009:2010), а КВЕД ДК 009:2005 втратив чинність.

Шановні платники! Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками просить усіх платників забезпечити своєчасність та актуальність оновлення інформації про основний вид діяльності у власних реєстраційних документа та в ЄДР.

Поділитись новиною:
Останні новини
Схожі новини
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ