Грігол Катамадзе: Не буде податків – не буде держави.

Почну з того, що мабуть усім відомо як бізнес, в першу чергу, малий і середній, який більше всього потрапив  «під удар», очікував дійсних, рішучих змін до законодавства, які б дали хоча б якось «пережити» цей важкий для всіх нас період карантину. Але  дива, на превеликий жаль, не відбулося. Знову якісь «точкові зміни» аж в 47 законодавчих актів. Ви тільки  вдумайтеся, і все це внесено одним документом прийнятим ВРУ Законопроектом № 3275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)».

Я впевнений, що внесення таких змін необхідно робити виключно окремими законами. Мене більше всього здивувало те, що цей Законопроектом № 3275 вже коригує певні норми, які були введені Законом України № 533, що був прийнятий два тижні тому (17.03.2020 р.). Наприклад, плата за землю не сплачуються вже лише за березень, раніше було також за квітень, а сплата за квітень 2020 року здійснюється до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій. Аналогічна норма прийнята по податку на нежитлову нерухомість. Вже підприємствами подані Звіти, до них Уточнюючі розрахунки і т.д. Це якась «маячня».

Ще два «маленькі» приклади, підвищення лімітів обороту для ФОПів. Скажіть мені будь-ласка для чого це наразі зроблено? А головне для кого? Велика кількість ФОПів закрилась через карантинні обмеження або ледь зводять кінці. Далі про пільгу. Якщо людина жертвує кошти або ліки, медичні товари на МОЗ чи лікарні, вона має право на податкову знижку з податку на доходи фізичної особи за результатами 2020 року. Це добре. Але хтось не знає, що Декларацію і перерахунок людина буде здавати тільки в 2021 році. До цього часу ще «дожити» треба.

Поверхневий аналіз нашими фахівцями дозволяє мені зробити висновок про те, що практично ніякої суттєвої підтримки бізнесу не буде. Це не комплексна Програма підтримки економіки України, на яку усі очікували.

В котрий раз повторюся, весь процес обговорення законодавчих змін переконав нас давно у необхідності прийняття єдиного системного документа – Податкового Кодексу Розвитку.

Наприкінці, тільки зауважу про те, що завжди говорив: зміни у податковій системі — це питання двох сторін. З одного боку підприємцям треба створити такі умови, щоб вони навіть не думали про податки, а адміністрування було максимально простим і прозорим. З іншого боку, органам влади треба наповнювати бюджет. Зацікавленість у розвитку бізнесу з обох сторін є запорукою майбутнього України. Як казала велика Маргарет Тетчер: немає ніяких державних коштів, є гроші платників податків, тобто, країна спирається на бізнес, який в таких умовах просто не може існувати.

Владі нарешті необхідно зрозуміти: «Не буде податків – не буде держави».

Президент ВГО АППУ

Віце-президент Європейської асоціації платників податків

Надзвичайний і Повноважний Посол  Грігол Катамадзе

Поділитись новиною:
Останні новини
Схожі новини
26.04.202416:52 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором чергової онлайн Робочої зустрічі з представниками Східного МУ ДПС по роботі з ВПП 25.04.202413:19 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором чергового, безкоштовного онлайн Вебінару за темою: «Індексація, як працювати в 2024 році, лікарняні, зарплатна звітність у II кварталі цього року, нюанси подання, оплата праці в умовах воєнного стану: переваги та недоліки» 25.04.202411:13 Податкову систему в Україні треба вдосконалювати 24.04.202416:48 Віце-президент ВГО АППУ Йосип Бучинський взяв участь в спільній зустрічі Офісу Генерального прокурора та Ради бізнес-омбудсмена з провідними бізнес-асоціаціями 16.04.202412:11 Представник ВГО АППУ взяла участь у онлайн Робочому засіданні фокус-групи з питання галузевого рівня соціального діалогу. ВСІ НОВИНИ
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ