Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе прийняв участь у Першому податковому конгресі

12 грудня цього року Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе прийняв участь у Першому податковому конгресі «Управління публічними фінансами та проблеми забезпечення національної економічної безпеки».

Організатор заходу – Університет державної фіскальної служби на чолі з ректором університету – доктором економічних наук, професором, заслуженим діячем науки і техніки України Павлом Пашко. Участь у Конгресі приймають представники Міністерства фінансів України, Державної фіскальної, податкової та митної служб України, представники міжнародних організацій й бізнесу, народні депутати, експерти з податкового законодавства та науковці.

Панельні дискусії одночасно відбуваються у 37 локаціях на території університету з online-трансляцією в 6-ти регіонах: круглі столи, конференції, семінари, дискусійні клуби і форуми.

Як анонсують організатори Першого податкового конгресу, результатом його роботи стане пакет рішень проблем податкової системи України для сприяння її розвитку.

У своєму виступі Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе зазначив:

«Шановні колеги! Для мене велика честь виступати на Першому податковому конгресі, який проходить в стінах Вашого університету.

Перш за все, користуючись нагодою хочу привітати Вас, шановний Павло Володимирович та ,весь колектив з рішенням про передачу університету в управління Міністерства фінансів України. Сподіваюся, що Ви знайшли своє заслужене місце і здобули надійного партнера в особі Міністерства. В даний час, у зв’язку з реформою системи управління державними фінансами, країна потребує нових висококваліфікованих кадрів.

Незважаючи на те, що в Програмі було передбачено мій виступ, я думав сьогодні не виступати. Проте, після виступу європейських колег, вирішив виступити, щоб мене наразі почули наші європейські колеги. Мене дуже засмучує той факт, що на зустрічах, чи то в Києві, чи в Європі, чомусь при згадці про Україну, розмова починається зі слова «корупція».

Шановні європейські колеги! Хочу зауважити –Україна є унікальною європейською країною і вона може ототожнюватися з виробництвом найбільшого транспортного літака в світі, з потужним сільським господарством, здатним нагодувати половину світу, різновидом природи і різноманітністю запасів природних ресурсів, і що найважливіше –унікальним інтелектуальним ресурсом. Але ніяк не з корупцією.

Хочу сконцентруватися на питанні, що ж нова українська влада робить, щоб навести порядок, в тому числі, щоб впоратися з явищем, з яким стикається весь світ починаючи від Європи і до Азії –з корупцією».

Далі, Грігол Катамадзе зупинився на вкрай важливому питанні для бізнесу – законопроекті №1208-2 щодо створення єдиного аналітичного органу, який буде займатися правопорушеннями у сфері економіки та фінансовому секторі.

«19 вересня цього року на зустрічі з керівництвом Верховної ради України та Уряду, Президент України Володимир Зеленський дав чітко зрозуміти, що у передвиборних обіцянок є чіткі терміни виконання і чітко окреслив дедлайн. Однією з передвиборних обіцянок було створення єдиного аналітичного органу, який буде займатися правопорушеннями у сфері економіки та фінансовому секторі. Законопроект за номером 1208 був ініційований Головою Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетьманцевим. Протягом півтора місяця в рамках робочої групи, очолюваної народним депутатом України Ольгою Василевською-Смаглюк був здійснений величезний обсяг роботи по опрацюванню законопроекту про створення Бюро фінансових розслідувань і результат досягнуто — до другого читання — остаточного прийняття, законопроект за номером 1208-1 Про створення Бюро фінансових розслідувань готовий в такій редакції, на який багато років чекає бізнес та експертне середовище.

Я особисто подякував народному депутату Україні Ользі Василевській-Смаглюк за відмінну організацію засідань Робочої групи, в яких була створена ділова, доброзичлива атмосфера, яка дозволила знайти консенсус.  Асоціація платників податків України, починаючи з 2015 року послідовно, крок за кроком, від Форуму до Форуму, на кожному Круглому столі, у всіх публічних виступах відстоювала цю ідею. Ми розуміли, що український бізнес у таких умовах тиску з боку численних контролюючих органів існувати та розвиватися не може. Тому, на заміну купі «каральних» органів, починаючи з податкової міліції, закінчуючи економічними департаментами у правоохоронних відомствах, прийде один — незалежний, експертний орган з фінансових розслідувань, що матиме відповідні функції.

Робота над законопроектом №1208-2 була досить інтенсивною, адже потрібно було врахувати інтереси багатьох сторін. В результаті все ж таки вдалося вийти на компромісній варіант, який влаштовує і правоохоронців, і бізнес, і експертів.

Слід зазначити, що багато пропозиції АППУ враховано, зокрема: поправку відносно граничної чисельності складу БФР. Згідно із законопроектом, вона встановлюється Урядом і не може перевищувати 4 — ох тисяч осіб.

Всі ці роки ми послідовно відстоюємо позицію про надання високих посадових окладів для працівників БФР. До-речi, я неодноразово піднімав це питання як у публічному просторі, так і на засіданнях робочих груп, що посадовий оклад керівника Бюро повинен бути не нижче окладу Голови Національного Банку України, відповідний відсоток вiд окладу Голови —  іншим працівникам. Нажаль, такий підхід не знайшов підтримки, i про посадові оклади керівництва, і співробітників БФР. У законопроекті не прописано конкретного розміру заробітних плат. Проте, одна з його норм передбачає, що посадовий оклад працівників відомства, що мають спеціальні звання, не може бути меншим за 20 прожитковий мінімумів для працездатних осіб. У сьогоднішніх реаліях (прожитковий мінімум на 01.01.2020 року складає 2102 грн), це означає, що зарплати працівників БФР становитимуть від 40 тис. грн і вище. Думаю, що багато людей вважають, що це цілком конкурентні суми, що дозволять залучити до Бюро фахівців з досвідом. Переконаний, що до цього питання треба ставитися з більшою увагою, тому що БФР буде вирішувати дуже складні питання i вiд ефективності його роботи буде залежите успішність наповнення державного бюджету, навіть скажу більше —  покрашення iнвестiцiйного клімату в країни.

Крім цього, із Закону про СБУ видалена функція захисту економічних інтересів держави. Також, серед важливих новацій законопроекту — оперативникам інших органів безпеки під час досудового розслідування справ, підслідних БФР, заборонено проводити слідчі Дії. Це позитивний сигнал, як для бізнесу, так і експертів, що дає надію на прозоре та компетентне розслідування економічних злочинів».

Наприкінці промови Президент ВГО АППУ Грігол Катамадзе звернувся до учасників заходу: «Шановні колеги! Хочу звернутися до всіх, хто дійсно хоче допомогти Україні – давайте будемо створювати Програми по виведенню української економіки із кризи і втілювати це в життя».

2019_12_12_Програма_Tax_Congress

Поділитись новиною:
Останні новини
Схожі новини
26.04.202416:52 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором чергової онлайн Робочої зустрічі з представниками Східного МУ ДПС по роботі з ВПП 25.04.202413:19 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором чергового, безкоштовного онлайн Вебінару за темою: «Індексація, як працювати в 2024 році, лікарняні, зарплатна звітність у II кварталі цього року, нюанси подання, оплата праці в умовах воєнного стану: переваги та недоліки» 25.04.202411:13 Податкову систему в Україні треба вдосконалювати 24.04.202416:48 Віце-президент ВГО АППУ Йосип Бучинський взяв участь в спільній зустрічі Офісу Генерального прокурора та Ради бізнес-омбудсмена з провідними бізнес-асоціаціями 16.04.202412:11 Представник ВГО АППУ взяла участь у онлайн Робочому засіданні фокус-групи з питання галузевого рівня соціального діалогу. ВСІ НОВИНИ
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ