ВГО «Асоціація платників податків України» інформує платників податків- членів Асоціації про основні зміни в податковому законодавстві,  після 24 лютого цього року в зв’язку з запровадженням воєнного стану по всій території України.

Законом України за № 2120-ІХ  від 15.03 2022 року  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» було внесено зміни до Податкового Кодексу  України та передбачено наступне:

Відтак платники податків-фізичні особи, які є фопами — платниками єдиного податку першої та другої групи для них з 1 квітня 2022 року – є право не сплачувати єдиний податок.

Стосовно юридичних осіб, то платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи — підприємці та юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми. Перехід на сплату єдиного податку за ставкою 2 % є добровільним. Для цього до податкової потрібно надати заяву. Термін надання є до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на цю систему оподаткування.

Особливостями такого режиму оподаткування є:

— обмеження кількості працівників до них не застосовується;

— ставка – 2% від доходу;

— призупинення реєстрації платника ПДВ;

— ПДВ з операцій з місцем постачання в Україні та при ввезенні товарів на митну територію України не застосовується до таких платників. Хоча в законопроекті за №7311-Д цей пункт буде відмінено.

Але є окремі платники податків, які не зможуть застосовувати новий режим оподаткування, а саме: компанії, що здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів, видобуток, реалізацію корисних копалин, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, страхові компанії, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи.

Стосовно справлення ПДВ

Звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення та постачання спеціальних засобів індивідуального захисту, інших визначених товарів оборонного призначення, лікарських засобів.

Не вважатимуться операції постачанням товарів та послуг у випадку, коли вони передаються/надаються ЗСУ, Нацгвардії, ДСНС та іншим органам для потреб забезпечення оборони України, та/або медичним закладам, крім випадків, коли такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ.

Дозволено включати до складу податкового кредиту суми ПДВ на підставі первинних документів за операціями з придбання товарів/послуг, за якими не зареєстровано податкові накладні (за умови їх реєстрації протягом  6-ти місяців після завершення воєнного стану). Щодо умови реєстрації податкових накладних протягом 6 місяців після завершення воєнного стану є питання, які потребують конкретного роз’яснення, тому Генеральна дирекція ВГО АППУ направила запит на ДПС щодо уточнення деяких моментів. Вся надана інформація від ДПСУ буде розміщена на офіційному сайті ВГО АППУ.

Скасування пільги з ПДВ, акцизу та мита при ввезені транспортних засобів. Але законопроектом за №7311-Д ця норма буде відмінено із залишенням пільги на ввезення повнопривідних позашляховиків до 2017 року випуску, необхідних для потреб збройних сил України.

Акцизний податок 

Не вважатимуться реалізацією пального примусова передача пального для державних потреб, передача пального для потреб військових та правоохоронних органів або медичним закладам, його передача, як гуманітарної допомоги.

Операції з постачання та ввезення на територію України бензинів моторних, важких дистилятів та скрапленого газу, на які встановлено ставку акцизного податку у розмірі 0,00 євро за 1000 літрів, а також нафти або нафтопродуктів за визначеними кодами, оподатковуються за ставкою ПДВ – 7%.

Податкове зобов’язання  щодо втраченого підакцизного товару не виникає, якщо підакцизний товар примусово відчужено або вилучено для потреб держави, передано для потреб забезпечення оборони держави, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, надано як гуманітарну допомогу.

Податок на прибуток підприємств

Не вважається порушенням передача майна, надання послуг неприбутковою організацією, використання доходів (прибутків) неприбуткової організації для фінансування видатків, не пов’язаних з реалізацією мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, за умови що такі послуги, майно добровільно перераховані (надані, передані) ЗСУ.

 Земельний податок

З березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком в якому припинено воєнний стан, не сплачується земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності за землі та паї, що розташовані на територіях:

— на яких ведуться (велися) бойові дії;

— на тимчасово окупованих територіях, перелік яких визначається КМУ;

— які визначені як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. ***

 

Екологічний податок

За 2022 податковий рік не сплачується екологічний податок за об’єктами, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на тимчасово окупованих збройними формуваннями за переліком, визначеним КМУ.***

ПДФО

До податкової знижки платника податку за результатами 2022 року включаються суми коштів або вартість майна, перерахованих ним у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, у розмірі, що не перевищує 16 % його загального річного оподатковуваного доходу.

Також встановлено нові категорії доходів, що не включаються до складу загального доходу платників податку, що підлягає оподаткуванню (зокрема, суми благодійної допомоги, на користь учасників бойових дій, фізичних осіб, які мешкають у населених пунктах, де проводяться бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання, у граничних сумах, суми благодійної допомоги, наданої певними міжнародними благодійними організаціями).

ЄСВ

З 1 березня 2022 року до припинення воєнного стану, а також протягом дванадцяти місяців після такого припинення фопи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, мають право не сплачувати єдиний внесок за себе.

На період мобілізації роботодавці – платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, ФОПи, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Штрафи та пеня за порушення у зв’язку зі сплатою єдиного внеску не застосовуються протягом дії воєнного стану та трьох місяців після його припинення.

Податкові перевірки

Зупиняється проведення податкових перевірок та не будуть проводитись нові до припинення воєнного стану, окрім:

— фактичних перевірок;

— камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків щодо яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування.

Ліцензії

Законом №2118-ІХ від 03.03.2022 року Ліцензії на виробництво та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах; виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, щодо яких не сплачено черговий платіж або закінчився термін їх дії, вважаються чинними. Такі платежі та продовження ліцензії мають бути здійснені протягом 30 днів після припинення воєнного стану.

 

До відома:

 

***Стосовно Переліку територій Генеральним директором ВГО АППУ Людмилою Герасименко наданий офіційний запит до Секретаріатом КМУ. Після отримання інформації Вас буде проінформовано.

 

Ви завжди можете розраховувати на підтримку ВГО «Асоціація платників податків України».

 

 

Поділитись новиною:
Останні новини
25.04.202413:19Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором чергового, безкоштовного онлайн Вебінару за темою: «Індексація, як працювати в 2024 році, лікарняні, зарплатна звітність у II кварталі цього року, нюанси подання, оплата праці в умовах воєнного стану: переваги та недоліки» 25.04.202411:13Податкову систему в Україні треба вдосконалювати 24.04.202416:48Віце-президент ВГО АППУ Йосип Бучинський взяв участь в спільній зустрічі Офісу Генерального прокурора та Ради бізнес-омбудсмена з провідними бізнес-асоціаціями 24.04.202416:30Актуальні питання особливостей оподаткування акцизним податком, обігу та ліцензування підакцизних товарів у період дії воєнного стану 24.04.202415:28Останні зміни у формі Декларації з податку на прибуток підприємств та порядок її заповнення платниками податку за І квартал 2024 року ВСІ НОВИНИ
Схожі новини
25.04.202413:19 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором чергового, безкоштовного онлайн Вебінару за темою: «Індексація, як працювати в 2024 році, лікарняні, зарплатна звітність у II кварталі цього року, нюанси подання, оплата праці в умовах воєнного стану: переваги та недоліки» 25.04.202411:13 Податкову систему в Україні треба вдосконалювати 24.04.202416:48 Віце-президент ВГО АППУ Йосип Бучинський взяв участь в спільній зустрічі Офісу Генерального прокурора та Ради бізнес-омбудсмена з провідними бізнес-асоціаціями 16.04.202412:11 Представник ВГО АППУ взяла участь у онлайн Робочому засіданні фокус-групи з питання галузевого рівня соціального діалогу. 12.04.202417:11 Віце-президент ВГО АППУ Олександр Саєнко взяв участь в Конференції на тему: «Трудова міграція: світовий досвід та українська специфіка» ВСІ НОВИНИ
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ