Інституційні реформи — у фокусі зустрічі з представниками Світового банку

Керівники провідних українських бізнес-асоціацій — членів Української Ради Бізнесу зустрілись із новим Регіональним директором Світового банку у справах країн Східної Європі Бобом Сомом.

На зустрічі з командою Світового банку обговорювались актуальні для бізнес-спільноти питання щодо інституційних реформ, зокрема щодо перезавантаження ДМС, ДПС та БЕБ, щодо найбільших схем тіньової економіки та шляхів їх усунення. Представники бізнесу також поділились своїм баченням щодо відбудови та відновлення країни.
Найбільші схеми по ухиленню від сплати податків на цей час пов’язані із слабкими державними органами. Щороку, за розрахунками аналітичних центрів ІСЕТ та CASE держава втрачає 120-150 млрд грн від контрабанди та “сірого” імпорту, 100-110 млрд грн від заробітних плат “у конвертах”, 35-40 млрд від контрафакту та “сірих” підакцизних товарів. Податкова та Митна служба потребують радикальних, змін за вже існуючими в Україні позитивними прикладами НАБУ та ВАКС — обрання керівництва з вирішальним голосом міжнародних експертів, повну переатестацію кадрів. Перезавантаження БЕБ, ДПС, ДМС, реформа Прокуратури, продовження судової реформи, повернення платнику податків презумпції невинуватості — це найбільш очікувані зміни для розвитку економіки та відновлення України.
На думку бізнес-спільноти подальший розвиток економіки України і України як держави не буде успішним без чіткого розуміння стратегії розвитку перебудови у післявоєнний час, без урахування реалій, які існуватимуть при тих обмежених ресурсах (людських, матеріальних, фінансових). Це вимагатиме від влади та бізнесу спільної скоординованої роботи по трансформації як державних структур, так і відносин між владою та бізнесом, їх оптимізація, їх демократизація та прозорість.
Представники бізнес-асоціацій наголосили, що високі держвидатки гальмують розвиток економіки, їх обсяг має відповідати якості державних послуг, та має бути оптимізованим. Необхідно приватизувати якнайшвидше всі держпідприємства, окрім кількох десятків стратегічних, оптимізувати кількість Міністерств та відомств, скоротити держвидатки на держпослуги, прив’язані до кількості населення (вища освіта, адмінпослуги тощо)
В дискусії щодо секторів економіки, пріоритетних для розвитку країни (енергетика, агро, транспорт, ІТ, металургія) обговорили аспекти які вже зараз стають перепонами у функціонуванні зазначених секторів. Окремої уваги заслуговує питання неприпустимості змін до обіцяних інвесторам та учасникам ринку умов та питання розмінування території України.
Фахівці Світового банку зазначили, що побудова якісних інституцій є значним чинником для розвитку та відновлення країни. Вкрай важливо реалізувати низку заходів які покращать роботу держорганів та мінімізують корупцію у держслужбі. Тіньова економіка, яка є у всіх країнах — також потребує окремої уваги та заходів по її зменшенню.
За підсумками дискусії домовилися про подальшу співпрацю та про проведення регулярних спільних зустрічей.

Поділитись новиною:
Останні новини
Схожі новини
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ