ПРЕЗИДЕНТ АППУ ГРІГОЛ КАТАМАДЗЕ ВЗЯВ УЧАСТЬ В ЯКОСТІ СПІКЕРА НА ФОРУМІ «TAX&BUSINESS TALKS — 2023 A2B FORUM»

20 жовтня цього року відбувся  Форум «TAX&BUSINESS TALKS — 2023 A2B FORUM», який пройшов в місті Києві, в IQ Business Center.

Захід був присвячений обговоренню останніх податкових змін та новацій в оподаткуванні 2023 — 2024.

Організатори заходу: Law&Business Studio и Асоціація адвокатів України (ААУ)/ Ukrainian Advocates’ Association (UAA).

Форум «TAX&BUSINESS TALKS» — це платформа, яка дає можливість представникам влади, бізнесу та правникам обговорити проблемні питання податкового права під час воєнного стану в Україні, зокрема, це — адаптація до стрімкої динамічності змін норм чинного законодавства; новації в оподаткуванні та звітності; перспективи та сподівання на 2024 рік; на що варто звернути особливу увагу щоб убезпечитися на майбутнє; судова практика та відповідальність у сфері оподаткування.

У заході участь взяли:

  • представниками Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики;
  • ДПС України;
  • НБУ;
  • Фінмоніторингу;
  • провідні адвокати та аудитори та інші.

Форум складався з 3-х сесій:

  • Ключові тренди та зміни 2023-2024;
  • Оподаткування нерезидентів;
  • Бюро економічної безпеки. Податкові перевірки 2023.

 

Першим спікером 3-ої сесії «Бюро економічної безпеки. Податкові перевірки 2023» виступила Тетяна Острікова, екс-депутат ВРУ, адвокат, член наглядової Ради АТ «Альт Банк». Вона звернула увагу присутніх на момент, коли з Податкового Кодексу «пропав» розділ «Податкова міліція», але по факту міліція залишилася, яка «клином» перейшла в нову структуру БЕБ.

«На сьогоднішній день у БЕБ чітко не розподілена підслідність», зазначила  Тетяна Острікова. Далі вона привела приклад зі ЗМІ про роботу  працівників БЕБ, які отримували хабарі в січні 2023 року за «кришування» грального бізнесу та аналогічний випадок з підакцизними товарами в Закарпатській області.   Також вона звернула увагу, що БЕБ в своїй роботі не керуються ризик-орієнтованим підходом.

Фіналізуючи, Тетяна Острікова зауважила, що рівень довіри вона «пропускає» особисто через себе, зокрема і довіри до БЕБ.

На початку своєї промови  за  темою: «Перезавантаження БЕБ. Спроба 2»  Грігол Катамадзе, зокрема,   зазначив, що питання економічної безпеки в контексті нинішніх подій в Україні, продовжує турбувати бізнес-спільноту і суспільство, викликаючи тотальну недовіру до діяльності Бюро економічної безпеки. На його переконання  і суспільство, і бізнес-спільнота має на це абсолютно обґрунтовані підстави.

Далі Грігол Катамадзе зазначив позитиви і негативи щодо діяльності БЕБУ.

Серед позитиву він зазначив факт прийняття Закону «Про БЕБ» та запуск роботи самого органу, але вже за півтора роки «діяльності» цього органу  влада створила ТСК, яка мала розслідувати ймовірні зловживання з боку цього органу.

Далі Грігол Катамадзе зауважив: «Є величезна кількість порядних, патріотичних, професійних, фахових людей, в тому числі і серед тих, хто працював колись в податковій міліції і зараз працює в БЕБ, які мають досвід, знання, бажання внести свій внесок у розбудову цього органу, хоча я завжди був противником певних квот. Якщо все ж таки залишити квоти, то хто тоді має їх встановлювати? Це ймовірний шлях до корупційних зловживань».

Президент АППУ привів приклад Грузії зі створення поліції, де біля 2000 «старих» кадрів пройшли через конкурс і отримали посаду в новоствореному органі поліції. «Рік тому залишилося вже з низ близько 500 працівників – представників «старої системи, когось заарештували, хтось пішов сам. Потрібно створити такі умови, щоб певним категоріям було важко долати такий бар’єр», — наголосив Президент АППУ.

Далі він зауважив, що є бажання міжнародних партнерів відносно допомоги Україні, в тому числі, і матеріально-технічної допомоги в економічній безпеці нашої держави.

«В минулому році ми створили робочу групу по удосконаленню роботи БЕБ та розробили перелік продуктів, які потрібно  використовувати в роботі БЕБ», а саме:

  • Ризик-орієнтований підхід у забезпеченні економічної безпеки України;
  • Методологія проведення аналізу фінансових ризиків;
  • Методологія управління ризиками;
  • Етапи впровадження першої частини автоматизованої частини управління ризиками.

Далі Грігол Катамадзе продемонстрував коротку презентацію зі створення продуктів в декілька етапів для використання в роботі БЕБ, що мінімізує ручне втручання в роботу органу, де  Перший  крок, буде коштувати близько 500 тис. доларів, Другий крок,  близько 2,5 млн. доларів США, Третій крок вже десятки мільйонів.  «До цих витрат наш державний бюджет на сьогодні не готовий та не розрахований, але є міжнародні партнери, які готові нам у цьому допомогти», — наголосив Грігол Катамадзе.

Далі він звернув увагу присутніх, що особисто став учасником конкурсу в БЕБ в 2021 році.

Наступним, на чому наголосив  Президент АППУ Грігол Катамадзе було те, що на минулому тижні, 04 жовтня, АППУ перша  зробила Заяву про підтримку Законопроєкту за № 10088 «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів із реформування Бюро економічної безпеки України».

Також Президент АППУ  привів приклад, коли він разом Народним депутатом ВРУ Ніною Южаніною мали нагоду відвідати з робочим візитом Слідчий Департамент Міністерства фінансів Грузії, що є аналогічним органом нашого БЕБ. «Коли піднялось питання наявності силового підрозділу в Слідчому Департаменті Міністерства фінансів Грузії, очільник відповів, що в них даний підрозділ використовується для унеможливлення перетину кордону в сірих зонах, таких  як Абхазія та інші, де незаконно переміщуються підакцизні товари, такі як цигарки, паливо».

Президент АППУ  Грігол Катамадзе привів як приклад статистику ефективної роботи аналогічного органу як БЕБ — Служби фіскальної розвідки та розслідувань Королівства Нідерландів (FIOD), органу з надзвичайно потужним досвідом роботи ще з 1945 року, який починав свою роботу, налічуючи лише шість співробітників і одного секретаря. Піт Ліфтінк вжив всі можливі заходи для того, щоб максимально швидко навести лад у фінансовому господарстві Нідерландів, відновивши збір податків і заснувавши FIOD, сьогодні цей орган налічує вже понад 1 500 осіб у 14 відділеннях по всій території Нідерландів.

«На офіційному сайті опублікований останній Зведений звіт діяльності органу за 2019 рік конфіскованих злочинних активів в мільйонах євро, починаючи з 2016 року, за який було забезпечено до казни 363,7 млн. євро, за 2017 рік — 265,7 млн. євро та за 2018 рік вже 776,6 млн. євро. За інформацією з сайту органу всі ці досягнення відбуваються завдяки ефективній превенції злочинів шляхом аналізу тенденцій, які є одним з основних методів роботи FIOD, оскільки Королівство Нідерландів на сьогоднішній день є провідною цифровою державою».

Після чого Грігол Катамадзе наголосив: «Одним із пунктів листа США є пункт перезавантаження БЕБ і без вирішення всіх питань, які викладені в цьому листі, не буде допомоги нашій державі від міжнародних партнерів. Зміни потрібні не США, громадяни США не приїдуть жити в Україну, це нам з Вами жити в цій країні. Я більш оптимістично налаштований, якщо у нас буде бажання, ми точно створимо транспарентний, аналітичний орган і до-речі, можна зробити це і без конкурсу».

Зустріч відбулася в  форматі конструктивного діалогу. Учасники Форуму  мали змогу обмінятися своїми думками та ідеями.

 

Поділитись новиною:
Останні новини
Схожі новини
24.07.202418:53 24 липня цього року відбулася  зустріч бізнесу з представниками Світового банку та Міністерства економіки України з питань обговорення проєкту «Стійке, інклюзивне та екологічно збалансоване підприємництво в Україні» 24.07.202412:22 Про необхідність повного перезавантаження митної служби та ліквідації «сірих» схем 22.07.202419:24 ПРЕДСТАВНИК АСОЦІАЦІЇ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ УКРАЇНИ ПРИЙНЯЛА УЧАСТЬ У ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЇ ПО ПРІОРИТЕТАХ УРБ «ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ — ТРУДОВІ КРИТЕРІЇ, САМОЗАЙНЯТІСТЬ, ЕКОНОМІЧНЕ БРОНЮВАННЯ» 22.07.202412:41 Особливості обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин у разі піддання обсягів видобутої корисної копалини, податкові зобов’язання за які виконані, іншим видам операцій первинної переробки… 18.07.202414:40 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором онлайн Вебінару за темою: «Відпустки, звільнення, та про інше важливе в умовах воєнного стану». ВСІ НОВИНИ
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ