Шанові платники податків — члени Асоціації!

 

Генеральна дирекція ВГО АППУ інформує Вас, що  тримає на контролі вирішення проблемних питань, які надходять від членів Асоціації або обговорюються під час наших онлайн Вебінарів.

Так, під час спільного з ДПС України онлайн Вебінару 18 червня цього року було досягнуто домовленості з представниками ДПС України про надання письмового роз’яснення щодо права представників Асоціації платників податків України брати участь в розгляді матеріалів скарг та матеріалів перевірок платників податків – членів Асоціації в режимі відеоконференції з контролюючим органом, а також щодо можливості безпосередньої участі в засіданні по розгляду матеріалів скарг та матеріалів перевірок платників податків, представників  консалтингових організацій, які діють в інтересах платника податків, згідно укладеного між ними Договору, у відповідності з вимогами Постанови КМУ від 13 червня 2024 р. за № 703 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165».

Згідно відповіді наданої на наше Звернення листом від  12 липня 2024 року за № 21603/6/99-00-18-02-02-06, згідно якого: «….Вiдповiдно до частини другої статтi 19 Конституцii України органи державної влади та органи мiсцевого самоврядування, їx посадові особи зобов’язанi дiяти лише на пiдставi, в межах повноважень та у спосiб, що передбаченi Конституцiєю та законами України.

На виконания Закону України вiд 23.02.2024р. №3603-IX «Про внесения змiн до Податкового кодексу України, та iнших законiв України щодо вдосконалення онлайн-комунiкацiї з платниками податкiв та уточнення окремих положень законодавства» постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.06.2024 № 703 внесено змiни до Порядку  зупинення реестрацiї податкової накладної /розрахунку коригування в єдиному реестрі податкових накладних (далi — Порядок) та Порядку розгляду скарги щодо рiшення про вiдмову в реестрацiї податкової накладної/розрахунку коригування в єдиному реєстрi податкових накладних, про неврахування Таблицi даних платника податку на додану вартiсть, про вiдповiднiстъ платника податку на додану вартiсть критерiям ризиковостi платника податку (далi — Порядок розгляду скарги), затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв Украiни вiд 11 грудия 2019 р. № 1165.

Вiдповiдно доп. 10¹ Порядку розгляду скарги платник податку, який подав скаргу, має право брати участь у розглядi матерiалiв скарги особисто або через свого представника в режимi вiдеоконференцiї  для надання усних пояснень.

Згiдно з пунктом 19.1 статтi 19 Податкового кодексу України (далi — Кодекс), платник податкiв веде справи, пов’язанi зi сплатою податкiв, особисто або через свого представника. Особиста участь платника податкiв в податкових вiдносинах не позбавляє його права мати свого представника, як i участь податкового представника не позбавляе платника податкiв права на особисту  участь у таких відносинах.

Представниками платника податкiв визнаються особи, якi можуть здiйснювати представництво його законних iнтересiв та ведения справ, пов’язаних зi сплатою податкiв, на пiдставi закону або довiреностi. Довiренiсть, видана платником податкiв — фiзичною особою на представництво його iнтересiв та ведення справ, пов’язаних iз сплатою податкiв, має бути засвiдчена вiдповiдно до чинного законодавства (пункт 19.2 статтi 19 Кодексу).

Вiдповiдно до частини третьої статтi 244 Цивiльного кодексу України (далi — ЦК України) довiренiстю є письмовий документ, що видається однiєю особою iншiй особi для представництва перед третiми особами.

Статтею 246 ЦК України передбачено, що довiренiсть вiд iменi юридичноi особи видається  органом, або iншою особою, уповноваженою на це  установчими документами.

Довiренiсть від імені фiзичноi особи — підприємця на представництво iнтересiв та ведення справ, пов’язаних iз сплатою податкiв фiзичноi особи- пiдприємця або фiзичної особи, яка здiйснює незалежну професiйну дiяльнiсть, засвідчується в нотаріальному порядку.

Таким чином, законодавцем врегульовано питання представництва інтересів  платників податків вищевказаними нормами законодавства.

Звертаємо увагу, що нормами Порядку розгляду скарги передбачено, що пiд час пiдключення до режиму вiдеоконференцiї iм’я користувача повинне мiстити виключно податковий номер або серiю (за наявностi) та номер паспорта платника податку, найменування платника податку — юридичної особи, прiзвище, власне iм’я, по — батьковi (за наявностi) фiзичноi особи — пiдприємця. У разi, коли платника податку (його представника) неможливо iдентифiкувати    вiдповiдно     до    визначеного способу  iдентифiкацii, така скарга розглядаеться без його участі».

Ви завжди можете розраховувати на підтримку Генеральної дирекції Асоціації та мою особисто.

З повагою

Віце-президент

Генеральний директор ВГО АППУ

Людмила Герасименко

 

Поділитись новиною:
Останні новини
Схожі новини
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ