Представники Генеральної дирекції ВГО АППУ взяли участь у відеоконференції «Податкові правопорушення. Новації 2021»

21 квітня 2021 року представники Генеральної дирекції ВГО «Асоціація платників податків України» взяли участь у відеоконференції «Податкові правопорушення. Новації 2021», організатором якої  був Український союз промисловців і підприємців за підтримки Громадської ради при ДПС України.

У заході взяли участь:

— Президент Українського союзу промисловців і підприємців, Голова Антикризової ради громадських організацій України Анатолій Кінах;

—  Голова Громадської ради при ДПС України Дмитро Олексієнко;

— заступник Голови Громадської ради при ДПС України Тетяна Потопальська;

— а також представники бізнесу.

Захід був направлений на обговорення та інформування учасників щодо новел податкового законодавства в частині запровадження нової концепції притягнення до відповідальності платника податків за окремі податкові правопорушення.

Ключовою темою для обговорення заходу  був Закон України від  16.01.2020 № 466-IX, зокрема податкові правопорушення та відповідальність за них, що вступили в дію з 1 січня 2021 року.

З вітальним словом до учасників Конференції звернулися:                  Президент Українського союзу промисловців і підприємців, Голова Антикризової ради громадських організацій України — Анатолій Кінах та Голова Громадської ради при ДПС України — Дмитро Олексієнко.

У своєму вітальному слові Дмитро Олексієнко розповів, що деякі громадські ради зауважували застереження щодо прийняття Законопроєкту в такому вигляді, але, не зважаючи на це, він був прийнятий.

До учасників Конференції з промовою звернулася заступниця  Голови Громадської ради при ДПС України Тетяна Потопальська та окреслила наступні питання:

  1. Що таке податкове правопорушення з 01.01.2021: вина, умисел, умисні дії. Групи податкових правопорушень.
  2. Вина платника податку. Встановлення вини платника податків.
  3. Фінансова відповідальність та її розміри. Особи, які притягаються до фінансової відповідальності. Звільнення від фінансової відповідальності. Пом’якшення фінансової відповідальності.
  4. Податкові перевірки. Акти перевірок. Матеріали перевірок. Зміни з 01.01.2021.
  5. Податкові повідомлення-рішення (ППР). Процедурні порушення перевірки як підстава для скасування ППР. Обсяг та зміст інформації в ППР. Єдиний реєстр ППР (ЄРППР)
  6. Податкові правопорушення ДПС, податкового органу.
  7. Відповідальність контролюючих органів за порушення податкового законодавства.

У своєму виступу Тетяна Потопальська, зокрема зазначила, що з 1 січня 2021 року дещо змінилося питання податкових правопорушень. Це стосується як платників податків, так і контролюючих органів. На сьогодні існують податкові правопорушення як з боку платників, так і з боку контролюючих органів.

Заступниця  Голови Громадської ради при ДПС України зауважила: «Податковий Кодекс України не містить визначення «вина», «вина платника податку», «вина контролюючого органу». Тому без доведення вини платника не є можливим його притягнення до відповідальності.  Але ніхто не виключає той факт, що поведінка платника податку повинна бути «розумною» та «обачною»».

Під час проведення зустрічі представники бізнесу мали змогу задати питання  Тетяні Потопальській та отримувати на них відповіді.

Наприкінці заходу учасники подякували організатору за запрошення прийняти участь у Конференції та  висловили надію на подальшу плідну співпрацю щодо створення сприятливого бізнес-клімату в Україні.

Поділитись новиною:
Останні новини
Схожі новини
26.04.202416:52 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором чергової онлайн Робочої зустрічі з представниками Східного МУ ДПС по роботі з ВПП 25.04.202413:19 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором чергового, безкоштовного онлайн Вебінару за темою: «Індексація, як працювати в 2024 році, лікарняні, зарплатна звітність у II кварталі цього року, нюанси подання, оплата праці в умовах воєнного стану: переваги та недоліки» 25.04.202411:13 Податкову систему в Україні треба вдосконалювати 24.04.202416:48 Віце-президент ВГО АППУ Йосип Бучинський взяв участь в спільній зустрічі Офісу Генерального прокурора та Ради бізнес-омбудсмена з провідними бізнес-асоціаціями 16.04.202412:11 Представник ВГО АППУ взяла участь у онлайн Робочому засіданні фокус-групи з питання галузевого рівня соціального діалогу. ВСІ НОВИНИ
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ