Про діяльність Асоціації платників податків України

Генеральний директор Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України», Почесний працівник податкової служби України у 2002 році та Заслужений економіст України у 2007 році Людмила Герасименко розповіла про діяльність Асоціації, та низку ініціатив, запроваджених і втілених у життя завдяки АППУ.

Добрий день, Людмило! Перш за все, розкажіть про свою вищу освіту? Як період студентства вплинув на Вашу діяльність?

Навчалася у Київському торговельно-економічному інституті за спеціальністю «Бухгалтерський облік і аналіз господарської діяльності» на заочній формі навчання. Варіант вступу на денну форму навіть не розглядала, бо вже працювала за фахом. Спочатку бухгалтером, а через пів року мене призначили заступником головного бухгалтера великого на той час державного київського підприємства «Укроптгосптовари».

Через робочу завантаженість, студентські роки пролетіли для мене непомітно швидко та легко, але, скажу відверто, вільного часу не було зовсім, наразі навіть не уявляю як я все встигала. У ті часи мене двічі обирали депутатом районних рад. Після випуску, мені присвоїли кваліфікацію економіста, що дійсно вплинуло на моє подальше життя та діяльність.

Яким саме чином? Розкажіть про свій кар’єрний шлях.

Понад 18 років я працювала на державній службі: 17 років в органах податкової служби міста Києва, із них понад 14 років на керівних посадах. Потім ще 2 роки працювала на керівних посадах Державної казначейської служби України. І от, вже 5 років як я очолюю Генеральну дирекцію Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» – найпотужнішого бізнес-об’єднання в Україні із захисту законних прав та інтересів платників податків малого, середнього та великого бізнесу всіх ключових секторів економіки.

Чим саме займається Асоціація? Чиї інтереси лобіює?

Варто почати з того, що ВГО «Асоціація платників податків України» є добровільною, неприбутковою, неполітичною громадською організацією громадян України. Чиї ж інтереси ми лобіюємо? Відповім словами Президента ВГО АППУ Грігола Катамадзе: «Ми не можемо лобіювати нічиї інтереси, крім народних».

Відповідно до Статуту Асоціації, головною метою її створення та діяльності є захист прав та законних інтересів платників податків у економічній, правовій, соціальній та інших сферах їх діяльності. Хочу зазначити, що Асоціація складається з індивідуальних та колективних членів, які мають рівні права й обов’язки. Індивідуальними членами Асоціації можуть бути фізичні особи (громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства). Колективними – міжнародні, всеукраїнські та місцеві громадські організації, а також інші юридичні особи.

   Хто ж фінансує Асоціацію, Людмило?

Асоціація платників податків України – громадська організація. Ні для кого не секрет, що наше становище значно зміцнюється завдяки саме сплаті платниками податків. Джерелами фінансування є: вступні внески (кошти, які одноразово сплачують фізичні та юридичні особи) і членські внески (кошти, які сплачують індивідуальні чи колективні члени Асоціації щорічно, впродовж усього терміну перебування). Сплата внесків є обов’язковою умовою членства. Також, є добровільна благодійна допомога фізичних та юридичних осіб, кошти, отримані від проведення просвітницької та масово-роз’яснювальної роботи та інші надходження, не заборонені законодавством України. Усе разом дає можливість Асоціації успішно реалізовувати свої основні завдання, зокрема проводити безкоштовні форуми, семінари, вебінари тощо.

 А як щодо ініціатив, запроваджених Асоціацією?

Останні роки Асоціація працює над створенням Податкового Кодексу Розвитку, який  підтримали 87 громадських об’єднань України. До речі, саме наша Асоціація разом з цими ГО у 2016 році створили Українську Раду Бізнесу. Податковий Кодекс Розвитку покликаний забезпечити гідні умови для становлення та розвитку національного підприємництва та розквіту України. Зупинюся коротко на положеннях Кодексу: заміна податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал; поетапне зниження навантаження на фонд оплати праці: сукупно податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), єдиний внесок (ЄСВ) не більше 20 %; створення нового єдиного органу з боротьби з правопорушеннями у сфері фінансів та економічних злочинів; модель оподаткування майна (землі та нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки) від ринкової вартості: пропонує запровадження в межах 2-3 адміністративно-територіальних одиниць України Пілотного проєкту щодо оподаткування майна від ринкової вартості; запровадження проведення одноразового «нульового» декларування та інше.

Зазначу, що вже 5-й рік поспіль АППУ проводить зустрічі та круглі столи з представниками бізнесу в усіх регіонах України щодо обговорення проєкту Податкового кодексу Розвитку.

Також, під патронатом Президента ВГО «Асоціація платників податків України» Грігола Катамадзе проходив Благодійний проєкт на підтримку 11 поранених бійців АТО «Ти тільки живи!», який завершився Благодійним аукціоном з продажу картин, написаних пораненими бійцями у військових клінічних шпиталях під час лікування. Усі кошти, перераховані на Благодійний рахунок та вторговані під час аукціону, направлені на лікування, протезування, реабілітацію бійців АТО.

Не забули ми про родини загиблих бійців АТО. Нами був проведений Благодійний захід, присвячений Дню захисників України на підтримку дітей-сиріт загиблих бійців АТО «Стань янголом-охоронцем для родини загиблого бійця АТО!». 9 родин загиблих героїв-військовослужбовців із смт Десна отримали від Асоціації подарунки та грошові сертифікати на суму понад 10 000 грн. Молебень за загиблих бійців АТО відбувся у Володимирському соборі, покладання квітів – у Парку Вічної Слави, а потім діткам влаштували розважальну програму в кафе з аніматорами та подарунками.

Діалог АППУ з платниками податків, що останнім часом відбувається надзвичайно активно, не завершився на проведених благодійних акціях. Протягом двох років під патронатом Президента ВГО АППУ Грігола Катамадзе реалізовувався артпроєкт «Три – С». Це три «кити» сучасної української класичної музики: композитори Мирослав Скорик, Євген Станкович і Валентин Сильвестров, слава і гордість вітчизняної культури. Артпроєкт ознаменувався концертами у Києві, Львові, Харкові, Одесі та інших містах України. Гала-концерт Національного проєкту «Три – С: Скорик-Станкович-Сильвестров» відбувся у Національній опері України.

Не можемо досі змиритися з непоправним горем, яке сталося у червні цього року: на 82-му році помер легендарний композитор Мирослав Скорик. Висловлюємо щире співчуття рідним, близьким, друзям та колегам з приводу тяжкої втрати. Вічна пам’ять.

Варто зазначити, що за сприяння Асоціації вийшли у світ два унікальні світові видання українською мовою: першого Прем’єр-міністра Республіки Сінгапур, творця «економічного дива» Лі Куан Ю «З третього світу в перший. Історія Сінгапуру: 1965-2000» та грузинського дипломата Тимура Аласанії «На роздоріжжі». Також, ще один знаковий проєкт – переклад книжок «Дипломатія» Генрі Кіссинджера та «Я – бігун!» грузинського політика, дипломата, Надзвичайного і Повноважного Посла Грузії в Україні Гели Думбадзе.

Ми стали організатором першої та єдиної в Україні Міжнародної ініціативи «Clear Wave», яка пропагує ведення прозорого, чесного і відповідального бізнесу. Захід відбувався одночасно в найбільших містах Литви, Латвії та Естонії за участю перших осіб держав. Асоціація організувала цей захід у Києві.

Далі розповім читачам про наш найбільш масштабний проєкт – Міжнародний Форум «Level Up Ukraine», який Асоціація проводила у лютому вже 4 рік поспіль. Головною метою Форуму є створення майданчика для відкритого обговорення податкових та інвестиційних рішень між державою, бізнесом та потенційними міжнародними інвесторами. Щороку міжнародний бізнес-форум LEVEL UP UKRAINE збирає близько 800-1000 учасників – представників бізнесу різних країн світу. Цей бізнес-форум був особливим через дві знакові події. Це, перше, підписання Угоди про партнерство та співробітництво між Європейським Економічним Сенатом та Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація платників податків України» строком дії на 5 років. І друга подія – Президента АППУ Грігола Катамадзе обрали Віце-президентом Європейської асоціації платників податків. Ми дуже пишаємося цим.

На останок, хочу проінформувати читачів «БізнесWoman», що в межах членських внесків вони можуть безкоштовно брати участь у семінарах, які я особисто проводжу один раз на квартал з представниками ДПС України, ГУ ДПС у місті Києві, Державної служби України з питань праці, Міністерства соціальної політики, іншими представниками органів виконавчої влади та відомими професійними партнерами. Не зважаючи на карантин, 26 травня я провела масштабний онлайн семінар у форматі відеоконференції. Дуже приємно відзначити активність членів Асоціації, представників понад 70 підприємств різних областей України. Платники податків і члени Асоціації завжди можуть розраховувати на нашу підтримку!

Більш детальна інформація доступна на офіційному сайті appu.org.ua!

Поділитись новиною:
Останні новини
Схожі новини
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ