Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором спільного з ДПС України чергового, безкоштовного для членів ВГО АППУ онлайн Вебінару за темою: «Особливості оподаткування у період дії воєнного стану».

17 жовтня 2023 року Генеральною дирекцією ВГО «Асоціація платників податків України» було проведено черговий, безкоштовний для членів Асоціації, спільний онлайн Вебінар за участю представників ДПС України у форматі відео-конференції за темою: «Особливості оподаткування в період дії воєнного стану».

Участь в заході взяли 75 учасників, зокрема, керівники, головні бухгалтери, фінансисти підприємств — членів ВГО АППУ з  13 регіонів України, а саме: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської, Львівської, Одеської,, Тернопільської, Чернівецькій, Чернігівської, Черкаської,  Харківської областей та міста Києва, а також Голови Рад та виконавчі директори ТВ ВГО АППУ в Дніпропетровській, Житомирській, Луганській, Полтавській, Львівській,  Черкаській, Чернігівській, Миколаївській областях.

Модератор —  Генеральний директор Асоціації — Людмила Герасименко, відкриваючи захід, подякувала  членам Асоціації, які незважаючи на складну ситуацію, що склалась зараз в державі, залишаються колективними членами Асоціації, яка успішно продовжує активно працювати, наперекір усім обставинам, акумулюючи свої зусилля для захисту та відстоювання прав та законних інтересів платників податків – членів Асоціації.

Людмила Герасименко звернулася до платників податків – членів Асоціації з пропозицією, напередодні складання річної звітності, надати актуальні теми/підтеми та зазначити органи виконавчої влади, які б висвітлили для них цікаві та корисні питання оподаткування тощо.

Далі перед присутніми виступили лектори:

ТИМОЩУК Світлана Віталіївна, заступник начальника управління – начальник відділу розгляду звернень управління вдосконалення методології податку на прибуток підприємств Департаменту методології ДПС України, яка висвітлила наступні питання:

  1. Форма декларації, формування її показників та особливості подання за три квартали 2023 року;
  2. Порядок відображення операцій по списанню майна, в тому числі необоротних активів, що було: знищено, зруйновано, передано безоплатно на потреби Збройних сил України;
  3. Амортизація під час воєнного стану.

НЕЧИПОРЕНКО Георгій Георгійович, заступник начальника відділу розгляду звернень з ПДВ управління вдосконалення непрямого оподаткування  Департаменту методології ДПС України.

Питання з ПДВ, які було висвітлено лектором, зокрема:

  1. Щодо формування ПК у період дії воєнного стану, зокрема визначення граничної дати для включення ПН до складу ПК, починаючи з 01.08.2023 10:50 – 11:05;
  2. Щодо нарахування ПЗ за правилами, встановленими пунктом 198.5 статті 198 розділу V ПКУ, у тому числі за придбаними з ПДВ товарами до початку використання спрощеної системи та використані у періоді застосування спрощеної системи;
  3. Щодо періоду реєстрації платником ПДВ (після відновлення реєстрації платником ПДВ) в ЄРПН ПН, складених за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими до переходу на спрощену систему і не зареєстрованими в ЄРПН до такого переходу;
  4. Щодо врахування обсягів операцій, здійснених у період перебування на спрощеній системі оподаткування, для цілей обов’язкової реєстрації платником ПДВ;
  5. Щодо можливості перенесення суми від’ємного значення ПДВ, сформовану до переходу на єдиний податок у розмірі 2 відс., після відновлення реєстрації платником ПДВ та відображення у податковій декларації з ПДВ;
  6. Щодо врахування суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України за період, протягом якого платник ПДВ застосовував спрощену систему при обрахунку реєстраційної суми в СЕА ПДВ.

КУЗЬМІНА Наталія Петрівна, начальник відділу методології адміністрування ПДВ  управління адміністрування ПДВ Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПС України, яка висвітлила питання:

  1. Чи передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій за порушення термінів реєстрації ПН/РК в ЄРПН складених платниками ПДВ до зупинення реєстрації платника ПДВ в зв’язку з переходом на спрощену систему оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відсотки?
  2. Особливості обрахунку суми на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування до податкових накладних, з урахуванням відновлення реєстрації платником ПДВ з 01.08.2023 року (у зв’язку із скасуванням спрощеної системи оподаткування єдиним податком 2 відсотки)?

ПОПОВА Вікторія Вікторівна, начальник відділу методології місцевих податків і зборів з юридичних осіб управління адміністрування рентної плати, екологічного податку та місцевих податків і зборів з юридичних осіб Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПС України, яка виступила з темою: «Особливості справляння податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, юридичними особами в Україні у період дії воєнного стану».

Наприкінці заходу, Людмила Герасименко, подякувала керівництву Державної податкової служби України, зокрема Тетяні Павлівні Кірієнко за партнерську підтримку у проведенні таких важливих заходів,   Ларисі Іванівні Донцовій– заступнику начальника управління-начальнику відділу комунікацій з громадськістю  за бездоганну організацію заходу з боку ДПС України та лекторам Вебінару  лекторам ДПС України за змістовно та фахово викладений матеріал. Окремо подякувала  працівникам Генеральної дирекції ВГО АППУ за якісну підготовку і проведення заходу: Лесі Кашпур, Вікторії Беспаловій, Давиду Алханішвілі, системному адміністратору — ФОП Андрію Горячкіну за якісне технічне супроводження проведення заходу, розробку, оформлення та публікацію на інтернет — ресурсах ВГО АППУ методично-інформаційних матеріалів до онлайн Вебінару.

Завершуючи захід, Модератор заходу – Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко запевнила всіх учасників заходу, що платники податків — члени ВГО «Асоціація платників податків України»

Поділитись новиною:
Останні новини
Схожі новини
24.07.202418:53 24 липня цього року відбулася  зустріч бізнесу з представниками Світового банку та Міністерства економіки України з питань обговорення проєкту «Стійке, інклюзивне та екологічно збалансоване підприємництво в Україні» 24.07.202412:22 Про необхідність повного перезавантаження митної служби та ліквідації «сірих» схем 22.07.202419:24 ПРЕДСТАВНИК АСОЦІАЦІЇ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ УКРАЇНИ ПРИЙНЯЛА УЧАСТЬ У ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЇ ПО ПРІОРИТЕТАХ УРБ «ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ — ТРУДОВІ КРИТЕРІЇ, САМОЗАЙНЯТІСТЬ, ЕКОНОМІЧНЕ БРОНЮВАННЯ» 22.07.202412:41 Особливості обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин у разі піддання обсягів видобутої корисної копалини, податкові зобов’язання за які виконані, іншим видам операцій первинної переробки… 18.07.202414:40 Віце-президент, Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко виступила Модератором онлайн Вебінару за темою: «Відпустки, звільнення, та про інше важливе в умовах воєнного стану». ВСІ НОВИНИ
Отримуйте кваліфіковану допомогу та захист, навчайтесь, поліпшуйте умови ведення вашого бізнесу та розвивайте свої бізнес-зв'язки разом із АППУ